stoedle

stoedle

1p

1 comments posted · 0 followers · following 0

12 years ago @ Gigapix.no - Viser Tromsø på giga... · 0 replies · +1 points

Hei,

Du har rett, vi har ikke fargekalibrert projektorene våre. Det viser seg at det er ganske stor forskjell på de ulike projektorene vi bruker. Da veggen ble bygget, for omtrent fem år siden, var det allerede gjort mye forskning på kalibrering av farger og og lysstyrke mellom projektorer. Vi valgte derfor å ikke fokusere på denne delen av visningsveggen, siden mye av forskningen her allerede var gjort.

Veggen vår benytter også relativt billige massemarkedsprojektorer, som ikke gir like gode muligheter for å utjevne bildet farge- og lysmessig i hardware. Bl.a så er lyset typisk mye sterkere i midten av hver projektors bilde, kontra ute i kantene. Software-løsninger koster som regel en del ytelse, en tradeoff vi ikke var villige til å gjøre den gangen. Dagens grafikkort spiser dog denne typen justeringer til frokost, så her er det mulig at ting har endret seg siden sist jeg så på det. En annen ulempe er at man for å få jevne farger og lys alltid vil være begrenset til den dårligste projektorens ytelse. Når projektorene er nye og alle pærene helt ferske, så er ikke dette nødvendigvis et stort problem, men på laben vår er alle pærene nå blitt ganske gamle, noe som gjør de individuelle forskjellene mellom projektorene enda større. Interessant nok tar veggen seg dårligere ut på bilder sammenlignet med hvordan den oppleves når man står foran den. Som du sier så eldes ikke pærene likt; vi har bl.a opplevd at enkelte av pærene blir svært mørke. Når vi tar disse pærene ut så ser vi at det har utviklet seg bobler inne i pærene. Venter vi for lenge så ender disse pærene opp med å eksplodere.

Vi har heller ikke fokusert særlig på å utjevne sømmene mellom de ulike flisene, men heller justert dem manuelt ved å flytte på projektorene, endre zoom, osv. Dette blir ikke helt perfekt, men godt nok for vår bruk. I en mer produkt-orientert kontekst ville man nok måtte bruke mer tid både på justering av sømmene, samt kalibrering av farger og lys. Også for justering av sømmene finnes det en rekke både software- og hardware-baserte løsninger.

Hilsen,
Daniel Stødle